2014.04.18. 08:47
Egy kis történelem...
A kakaó története egészen a maja birodalomig vezethető vissza, bár valószínűleg még ennél is régebbi lehet. Mexikó őslakói ebben az időben már foglalkoztak kakaócserje-ültetvények megművelésével, a kakaóbab pedig olyan értékes volt, hogy fizetőeszközként is használták. A szemeket megpörkölték, ledarálták, és a port folyadékkal vegyítették, az így készült italt chocolatlnak nevezték.
A 13. század elejére a maják hatalmát a teljes Közép-Amerikát leigázó aztékok uralma váltotta fel, a legyőzött törzseket arra kötelezték, hogy hódolatuk jeléül kakaóbabot adjanak legyőzőiknek. A 16. századra a chocolatl Montezuma azték uralkodó kedvenc italává vált.
Szilárd csokoládét először az 1700-as években csináltak, egy mexikói kolostor nővérei csokoládészeletek árusításával igyekeztek pénzt gyűjteni. Az eredeti csokoládé sötét volt és fanyar, az első tejcsokit végül egy svájci cukrász készítette el.
Szólj hozzá!
Címkék: Tudtad?!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.