A csokoládé mint gyógyszer!
A magas kakaótartalmú csokoládé jótékony hatással van a szív- és érrendszeri betegségekre, a magas vérnyomásra, fokozza a szexuális teljesítőképességet és – szinte hihetetlen, de – a fogyást is segíti. Rossz hír viszont, hogy nem éppen élvezhető mennyiségben.

A csokoládé már hosszú évezredek óta fontos gyógyszer volt mindenfelé – Dél-Amerikában, Afrikában, Ázsiában –, ahol a kakaóbab megterem. Használták a fáradtság leküzdésére, anginás fájdalomban, hasmenésben és székrekedésben egyaránt, kezelték vele a köszvényt, bőrkiütéseket, lázat és görcsrohamokat.

csoki.jpg

A kakaóbab az új szupergyümölcs!

Minél magasabb egy csokoládé kakaótartalma, annál kesernyésebb az íze és annál feketébb a színe. Az étcsokoládé kakaótartalma legalább 43%-os, de ideálisabb, ha 55-75% közötti. A keserűcsokoládék kakaótartalma még ennél is magasabb, nagyjából 85-90%. Minél magasabb a kakaótartalom, annál minőségibb termékről beszélhetünk.

Az étcsokiról már korábban bebizonyították, hogy képes kitágítani a szívkoszorúereket, egyben jelentősen javítja azok általános állapotát, továbbá csökkenti a vérlemezkék összetapadási hajlamát az erekben. Az érvédő hatás a csokoládé flavonoidtartalmának köszönhető. A Pennsylvania állambeli Hersheyben működő egészségügyi és táplálkozási kutatóközpont szakemberei egyenesen arra jutottak, hogy az étcsoki több antioxidánst tartalmaz, mint sok gyümölcs vagy gyümölcslé, a kakaóbab tehát valójában szupergyümölcs.

Az étcsoki koleszterin- és vérnyomáscsökkentő hatását is igazolták már kísérletekkel. A Hull Egyetem vizsgálatai szerint a magas kakaótartalmú csokoládé csökkenti a koleszterinszintet úgy, hogy közben a HDL, vagyis az úgynevezett "jó koleszterin" mennyiségét növeli. A Kölni Egyetemi Kórház kutatói 440 résztvevőn tesztelték a fekete csoki vérnyomásra gyakorolt hatását. Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők vérnyomása kismértékben csökkent, de ez a csökkenés is elég volt már ahhoz, hogy a stroke rizikóját 8, a koronáriabetegségek előfordulásának esélyét 5%-kal csökkentse.

Csak néhány kockával!

A fekete csokoládé ezenkívül csökkenti az étvágyat, ezt már egy dán kutatásban állapították meg. A vizsgálatban önkéntes jelentkezők tizenkét órás koplalás után először vagy fekete, vagy tejcsokoládét ettek, majd a következő alkalommal fogyasztották a másik változatot. Ezután öt órán keresztül félóránként kitöltöttek egy kérdőívet, ami arra vonatkozott, hogyan érzik magukat, és mit szeretnének folytatásként fogyasztani.

Az utolsó kérdőív kitöltése után fél órával a résztvevőknek pizzát tálaltak fel, amelyből annyit ettek, amennyit akartak. Azok a vizsgálati alanyok, akik étcsokit fogyaszottak, tovább bírták evés nélkül, mint tejcsokoládé után, és 15 százalékkal kevesebbet is ettek a pizzából, ha előzőleg étcsokit ettek.

Aki most kedvet kapott arra, hogy egy kis csokit egyen, el kell keserítsük: az egészségre gyakorolt pozitív hatásokat csak és kizárólag az étcsoki fogyasztásakor mutatták ki, ráadásul egészen kicsi, nagyjából néhány kockányi napi mennyiségben. Tehát a mogyorós tejcsoki vagy a fehércsoki táblástól fogyasztva továbbra sem éppen egészséges! :/

A bejegyzés trackback címe:

https://csokifold.blog.hu/api/trackback/id/tr456040876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása